Kickboksen en spieropbouw

vrouw en man schoppen zak

Wat is kickboksen?

Kickboksen is een dynamische krijgskunst die de laatste jaren aan populariteit wint. Kickboksen is een van de meest populaire en ook een van de meest uitdagende vechtsporten voor vrouwen. Vrouwen van alle leeftijden en achtergronden hebben de sport opgepakt en profiteren van de fysieke en mentale voordelen. Daarnaast biedt kickboksen een emotionele en psychologische uitlaatklep voor vrouwen om hun zelfvertrouwen te vergroten en persoonlijke grenzen te verleggen.

Kickboksen is een vechtsport die elementen van boksen, karate, muay thai en andere vechtsporten combineert. Het gaat meestal om het gebruik van stoten, trappen, elleboogstoten en knieslagen, en kan ook het gebruik van grappling- en clinching-technieken mogelijk maken. Kickboksen kan worden onderverdeeld in verschillende stijlen, zoals Amerikaans kickboksen, Japans kickboksen en Thais kickboksen, die elk hun eigen verschillende technieken en regels hebben.

De sport omvat een combinatie van rigoureuze lichaamsbeweging en strategische gevechtstechnieken. Kickbokslessen combineren vaak elementen van verschillende vechtsporten om een spannende training te creëren die geschikt is voor alle leeftijden van tieners tot ouderen en vaardigheidsniveaus. Met zijn bewegingen met hoge intensiteit biedt kickboksen een vrouw schopt bokszakvolledige lichaamstraining die helpt om kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie te verbeteren en focus te verhogen en stress te verminderen.

Het is een effectief en krachtig middel voor zelfverdediging en een geweldige vorm van cardiovasculaire oefening. Een geweldige kickbokstraining kan de fysieke en mentale kracht verbeteren, deelnemers helpen gewicht te verliezen en de kernspieren te versterken. De visuele en tactiele aard van de discipline stimuleert ook creatieve probleemoplossing en teambuilding.

Spieropbouw

Door te kickboksen zul je sterkere spieren krijgen. Je krijgt strakke spieren zonder eruit te zien als een bodybuilder. Het biedt een intense fysieke training, omdat het een verscheidenheid aan bewegingen met hoge intensiteit omvat, zoals schoppen, stoten en springen. Zowel het bovenlichaam als het onderlichaam worden getraind. Deze activiteiten helpen om kracht en coördinatie op te bouwen, terwijl ze ook het cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeteren.

twee vrouwen kickboksen

Welke spieren gebruik je?

Bij kickboksen worden de volgende spieren gebruikt:

 1. Armen
 2. Schouders
 3. Rugspieren
 4. Buikspieren
 5. Heupen
 6. Benen

Technieken kickboksen

 • Directe stoot: Een directe stoot is een snelle en krachtige stoot rechtdoor, die men op het hoofd of het lichaam kan richten.
 • Leverstoot: Door je linkerarm naar beneden te laten zakken stoot je de tegenstander tegen de lever, terwijl je handpalm naar bovenstaat (maak een vuist). Let wel hier gaat het om techniek en niet zozeer om kracht. Bij deze stoot is niet veel kracht nodig!
 • Hoekstoot: Tijdens een hoekstoot buig je je arm (elleboog gebogen), in tegenstelling tot de directe stoten. Terwijl jouw arm in hoekstand staat stoot je de tegenstander met een draaiende beweging.
 • Opstoot/uppercut: De opstoot/uppercut, is een stoot meestal gericht op de kin. Met de vuist maak je een verticale stoot omhoog, richting de kin. Bij deze stoot moet je heel je lichaam meenemen om meer kracht te zetten.
 • Low kick: De low kick is nagenoeg één van de bekendste trappen van het kickboksen en is gericht op de spieren van het been, net boven de knie en de binnenkant van het been. Hierbij moet je goed indraaien vanuit de heup, zodat je met je scheenbeen haaks op het dijbeen van je tegenstander raakt.
 • Knietje: Een ‘knietje geven’ kan je op verschillende manieren doen. Je trekt je been omhoog, zodat je knie een punt wordt, dan doe je de knie naar voren, waardoor je automatisch iets achterover leunt. Wanneer tijdens een gevecht de tegenstanders elkaar vasthouden wordt vaak van deze techniek gebruik gemaakt en de tegenstanders elkaar naar de knie proberen te trekken.
 • Hoge trap/high-kick: Een high kick, oftewel een hoge trap, is een trap naar het hoofd. Het is bij deze techniek belangrijk dat je de heup goed indraait zodat de kick krachtig en correct aankomt. Draai je heup in (draai met de bal van je voet) vervolgens raak je de tegenstander met je scheenbeen op het hoofd. lenigheid is bij deze traptechniek altijd meegenomen.
 • Front kick (voorwaartse trap): De front kick wordt vaak gebruikt ter verdediging. Daarbij trek je de knie op en trap je uit, terwijl je iets naar achteren hangt om de tegenstander te ontwijken.. Zo krijg je al je gewicht achter je voorwaartse trap.

vrouw doet sidekick

 • Achterwaartse trap/hieltrap: Een achterwaartse trap is een trap die je van achteren maakt en vervolgens een trap geeft, terwijl je indraait. Deze trap wordt meestal gebruikt als “verrassingseffect”.
 • Side kick: Een side kick is een traptechniek waarbij je door middel van een snelle beweging via de zijkant omhoog trapt. Je raakt je tegenstander of bokszak vervolgens met de onderkant van je voet. Met deze techniek kan je elk deel van het lichaam raken ook hier speelt lenigheid een rol.

 

Voorbeelden voor kickboksoefeningen:

1. Jab-cross-combo’s: een basisstootcombinatie waarbij jabs (snelle, rechte stoten) worden afgewisseld met kruisen (krachtige, bovenhandse stoten).
2. Knie-aanvallen: een krachtige beweging waarbij de knie wordt opgetild en de tegenstander met het scheenbeen wordt geraakt.
3. Haakstoten: een cirkelvormige stoot die gericht is op de zijkanten van het hoofd en lichaam van de tegenstander.
4. Roundhouse-trappen: een krachtige, ronde trap die gericht is op de benen, het lichaam en het hoofd van de tegenstander.
5. Elleboogaanvallen: Een krachtige aanval waarbij de elleboog wordt gebruikt om de tegenstander te raken.
6. Jumping jacks: een plyometrische oefening die het cardiovasculaire uithoudingsvermogen en de beenkracht verbetert.
7. Schaduwboksen: een opwarmingsoefening waarbij de bewegingen en slagen van een gevecht worden nagebootst, zonder partner.
8. Squats: een krachttraining die de benen en core traint.
9. Push-ups: een krachttraining die de borst, triceps en kern traint.
10. Plank: een kernversterkende oefening waarbij het lichaam in een rechte lijn wordt gehouden, ondersteund door de onderarmen en tenen.

Kickboksen en afvallen

Kickboksen kan een effectieve manier zijn om af te vallen, omdat het een energieke cardiotraining is die in korte tijd een aanzienlijk aantal calorieën kan verbranden. Een typische kickboksles kan tussen de 400-600 calorieën per uur verbranden, afhankelijk van het intensiteitsniveau en het gewicht van een persoon.

Het gebruik van verschillende spiergroepen tijdens kickbokslessen kan ook leiden tot een toename van de spiermassa in de loop van de tijd, wat kan helpen om meer calorieën te verbranden, zelfs als je niet traint.

vrouw schopt handschoen

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat gewichtsverlies een combinatie is van het verbranden van calorieën door lichaamsbeweging en het creëren van een calorietekort door middel van een dieet. Het eten van een gezond dieet, het consumeren van voldoende eiwitten en koolhydraten en het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen, kan helpen bij het ondersteunen van doelstellingen voor gewichtsverlies.

Kortom, kickboksen kan een effectieve manier zijn om af te vallen, omdat het een energieke cardiotraining is die veel calorieën verbrandt en helpt bij het opbouwen van spieren. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat gewichtsverlies niet alleen gaat over het verbranden van calorieën, maar ook over het creëren van een calorietekort door middel van dieet en rust.

 

Is kickboksen veilig?

De basistechnieken moeten goed aangeleerd worden om blessures te voorkomen. En denk vooral aan de veiligheid waarbij we denken aan de verschillende accessoires die gebruikt worden bij het kickboksen zoals: scheenbeschermers, handschoenen, gebitbeschermers en hoofdbeschermers eventueel bandages voor polsen en enkels.

Zorg altijd voor:

 • een goede warming-up
 • juiste uitvoering van de technieken
 • juiste bescherming
 • rustig opbouwen luister naar jouw lichaam
 • een goede cooling-down

Touwtje springen als warming-up

Touwtje springen wordt bij kickboksen vaak gebruikt als warming-up en er zijn ook nog andere voordelen aan verbonden:

Touwtjespringen is een combinatie van meerdere bewegingen, waaronder coördinatie, behendigheid en kracht. Het vereist de timing van de voeten en armen van een springtouwgebruiker om een nauwkeurig en effectief ritme te hebben. Bovendien moet de gebruiker de snelheid en intensiteit van het springtouw kunnen verhogen, afhankelijk van gifje touwtjespringenhet type springtouw dat wordt gebruikt.

Touwtjespringen is een effectieve oefening die kan worden gebruikt om de fysieke gezondheid en het mentale welzijn te verbeteren. Het kan helpen om het lichaam te versterken en de coördinatie en balans te bevorderen. Touwtjespringen kan op elke leeftijd worden uitgevoerd.

Hoewel veel mensen denken dat touwtjespringen slechts een kinderactiviteit is, wordt het al eeuwenlang door atleten gebruikt als een effectieve manier om de coördinatie, behendigheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Het was een populaire oefening voor soldaten in het oude Griekenland en Rome en werd in de 19e eeuw gebruikt als fysieke conditie voor boksers en worstelaars. Tegenwoordig maakt touwtjespringen deel uit van de trainingsregimes van de meeste atleten, of het nu gaat om professionele boksers of universiteitsbasketbalspelers. Dit komt omdat het helpt de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en de snelheid en kracht te vergroten.

Een goede warming-up is altijd belangrijk om blessures te voorkomen!

1. Full body work-out

Bij het touwtjespringen maak je gebruik van je boven- en onderlichaam, je maakt uiteraard gebruik van je beenspieren maar ook je arm-, schouder- en rugspieren. De buikspieren worden aangespannen en zo blijft je lichaam in evenwicht.

2. Versterkt je botten

Voor vrouwen wordt aangeraden om met touwtjespringen te beginnen op jonge leeftijd voor het verhogen van de botdichtheid wat op oudere leeftijd van pas kan komen.

3. Verbrandt veel calorieën

Uiteraard verbrand je ook calorieën bij deze cardio oefening in een halfuurtje verbrand je al 600 kcal.

4. Voordelen voor het hart

Aangezien touwtjespringen een cardio work-out is, is het ook heel goed voor je hart en longen, het bevordert de bloedsomloop en vergroot de longcapaciteit.

5. Manieren touwtjespringen

Er zijn een paar manieren van touwtjespringen o.a. :

Basissprong: de meest elementaire en gebruikelijke springtouwtechniek, waarbij met beide voeten over het touw wordt gesprongen.

Double unders: een techniek waarbij voor elke sprong tweemaal met beide voeten over het touw wordt gesprongen.

Kruisen: een techniek waarbij het touw voor het lichaam wordt gekruist, waardoor een kriskras patroon ontstaat.

Afwisselende voetsprongen: een techniek waarbij de voeten worden afgewisseld om over het touw te springen.

Snel overslaan: een techniek waarbij snel overgeslagen wordt, met behulp van een snelle armzwaai en lichte, snelle sprongen.

Sprongen met één been: een techniek waarbij op één voet wordt gesprongen, waarbij de voeten bij elke sprong worden afgewisseld.

Boxer’s skip: een techniek die door boksers wordt gebruikt, waarbij op één voet wordt gesprongen, terwijl de andere voet tussen de sprongen door op de grond tikt.

Crossovers: een techniek waarbij het touw achter de benen wordt gekruist, waardoor een achtvormig patroon ontstaat.

Elk van deze technieken biedt een ander niveau van uitdaging en kan op verschillende spiergroepen worden gericht, waardoor touwtjespringen een veelzijdige en effectieve vorm van lichaamsbeweging wordt.

 

Hieronder een aantal attributen die gebruikt worden tijdens het kickboksen:

Earwaves ® Momentum Jump Skipping Rope – aluminium springtouw cross training 3 meter. Extra springtouwkabel

Ga naar amazon.nl

 

 

 • Zelfaanpassend springtouw van geanodiseerd aluminium met hoge snelheid. Het Earwaves Momentum is een van de meest robuuste en comfortabele springtouwen op de markt.
 • Ergonomisch design met een omnidirectioneel kogellagersysteem en kabel van 2 mm dikte en 3 m lengte gemakkelijk instelbaar. Inclusief stoffen zak om te dragen.
 • Licht, robuust en hoogwaardig afgewerkt, met perfecte gewichtsverdeling op het handvat. Het gaat om een zeer duurzaam springtouw dat je door eenvoudig de kabel te vervangen voor altijd kunt vasthouden.
 • Gestructureerd oppervlak in het onderste gedeelte van een stamboek, vergelijkbaar met bij gewichtheffen, om de grip bij het springen te beveiligen, of het nu gaat om zweet.
 • Inclusief twee kabels en reserveschroeven in verschillende kleuren, zodat je vanaf minuut 1 een vervanging hebt en er niet aan hoeft te denken om hem binnen zeer lange tijd te vervangen.

FIGHTR® Premium Bokshandschoenen – ideale stabiliteit & slagkracht | Punching handschoenen voor boksen, MMA, Muay Thai, kickboksen & vechtsport | incl. Draagtas

2 bokshandschoenenGa naar amazon.nl

 • 【BESTE KWALITEIT BOKSHANDSCHOENEN】Hoog kwaliteit PU leer, stevige stiksels en duurzaam binnenmateriaal zorgen niet alleen voor een lange levensduur maar ook voor meer stootkracht en stabiliteit.
 • 【HOOG DRAAGCOMFORT】Ergonomisch ontwerp, extra zacht binnenmateriaal, extra padding en een aangenaaide duim zorgen voor maximaal comfort. Houd droge handen en de beste grip met ons ademende materiaal en ventilatie in de handschoen.
 • 【MAXIMALE STABILITEIT】Volle kracht bij het slaan, stabiliteit in de pols en optimale padding. De beproefde materialen bieden je maximale schokabsorptie, stabiliseren je pols en laten je volledig concentreren op winnen zonder angst voor blessures.
 • 【GESCHIKT VOOR IEDEREEN】 Geliefd bij zowel professionals als beginners, bieden wij de juiste handschoenmaat voor vrouwen, mannen en kinderen. Stel uw voordeel veilig bij boksen, kickboksen, Muay Thai of training op de bokszak. 

Kick Karate Targets Pads, Taekwondo Mitt PU Hand Target Comfortabel dragen van bokspad Palm Pads Goed handgevoel voor bokstraining

bokspadGa naar amazon.nl

 • Het is gemaakt van hoogwaardig en duurzaam PU, met een goed handgevoel en een goed beschermend effect.
 • De vijfvingerbedjes en de handschoengleuf aan de achterkant zorgen voor een stevige grip en comfortabel dragen.
 • Dit product kan worden gebruikt voor het schoppen van Muay Thai MMA-training, een goede keuze voor professionele training.
 • Er zijn dichte schuimvullingen aan de binnenkant, die een beschermende rol en schokabsorptie kunnen spelen.
 • Met behulp van deze bokshandschoen kun je beter sporten en je fysieke fitheid versterken.

Bokskussens, PU-leer Ergonomisch ontwerp Handdoel voor sportschool voor vrouw voor vechtsportschool

bokskussenGa naar amazon.nl

 • Dit product kan worden gebruikt in de bokstraining om te leren je lichaam te beschermen en tegen aanvallen.
 • Helpen om de slagvaardigheid te verbeteren en de effectiviteit van de training te verbeteren, dichte schuimvulling biedt bescherming en schokabsorptie.
 • Nieuwste ontwerp, uitgebreide upgrade, het is gemaakt van PU-leer, ergonomisch ontwerp, licht en flexibel.
 • Dit product kan worden gebruikt voor het schoppen van Muay Thai MMA-training, een goede keuze voor professionele training.
 • Flexibel en comfortabel ontwerp met lichaam zorgt ervoor dat mensen die het dragen zich comfortabel en zacht voelen.

Xn8 Scheenbeschermers Voor Boksen Muay Thai Training Shin Guards MMA Kickboksen Vechtsport Sparring Bokstraining Benen Bescherming

scheenbeschermersGa naar amazon.nl

 • De Combat Cruze-scheenbeschermers van de Xn8 zijn METICULUS ONTWORPEN voor de beste bescherming van het scheenbeen van de strijder bij MMA, boksen, kickboksen en andere vechtsporten.
 • De glanzende en scheurvaste LAMINA NATAL HIDE LEDER bekleding die tot in de perfectie is gestikt, verzekert de lange levensduur van deze beenbeschermers.
 • Het beschermende EQUI-SHOX FOAM en EVA-Brute vel zijn gelijktijdig onder de bekleding verwerkt voor een efficiënte schokabsorptie.
 • Twee LANGE EN GEVOERDE HOOK & LOOP BANDJES stellen u in staat om deze been wreef pads gemakkelijk aan en uit te doen. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, terwijl het paar wordt geleverd met een degelijke cinch-tas
 • COMFORTABELE EN HUIDVRIENDELIJKE voering irriteert je huid niet, zelfs niet als je ze lang draagt, terwijl een in-stap elastische band ze consistent aan je voeten houdt.

Haofy Enkelbandage voor dames en heren, ademend, voetbandage voor sport en verstuikingen, voor links of rechts

enkelbandageGa naar amazon.nl

 • 【Compressie enkelbandage】Deze compressie-voetbandage springgewricht is de perfecte bescherming en beschermt tegen verdere verwondingen van je enkel, terwijl je herstelt. Het kan ook pijn verlichten die je voelt als gevolg van zwelling, verstuiking, gewrichtspijn of artritis
 • 【Bescherming en stabilisering】De bandage van de voetgewrichten werkt met voldoende schoen. De afbeelding 8 van de stabiliserende riemen omsluit de enkels en biedt je bescherming en stabilisatie, om herstel letsel te voorkomen
 • 【Ademend en comfortabel】De gewrichtsbandage voor sport biedt een goede ventilatie en een eenvoudige doorbloeding. Het is een goede absorptie voor zweet en elimineert geurtjes. De enkelbrace is geschikt voor comfort en ontspanning van de voet
 • 【Anti-slip bandage enkelgewricht】Het hoogwaardige materiaal is verwerkt in een ontwerp dat de enkelbanden met een hoge elasticiteit vastleggen om een tweede huidgevoel te bereiken. Houdt de voeten zweetvrij
 • 【Gegradueerde compressie】Haofy gegradueerd compressieontwerp zorgt voor precies de juiste druk op alle delen van de voet, zodat je niet door een te strakke of te losse sok verder beschadigd raakt

Tbest Polsbandage, polsrail, steunklem, sport, polssteun, 1 paar compressie-polsbeschermers, artritis, palmbeschermer voor carpaal tunnel, letsel reuma, mannen en vrouwen (blauw)

polsbandageGa naar amazon.nl

 • Ademend materiaal: deze gebreide polsbrace van hoogwaardig katoen en zeer elastische latexdraad, zeer zacht.
 • 【Open het duimdesign】Fietsen halve vinger sportpalm handbandage is gemakkelijk te dragen, uniek duimloopontwerp, ultralicht en comfortabel om te dragen. Nauwsluitend en niet-markerend design, nooit opgeblazen en vrijer trainen.
 • Handpalmbescherming: deze bandage biedt een passende demping als je je handen tijdens de training buigt
 • Breed toepassingsgebied: compressie-polssteunklem ideaal voor golf, tennis, bowling en yoga. Verbeter je prestaties met betere spierondersteuning en efficiëntie.
 • 【Ergonomisch design】 Vrije maat, polsband geschikt voor de meeste polsomtrekken. Gelijkmatige kracht, hoge elasticiteit, aangenaam om te dragen

Conclusie

Kortom kickboksen is een uitsekende vorm van sport om spieren op te bouwen. Zorg wel voor een goede warming-up, goede bescherming en goede begeleiding!