Welke oefeningen met een krachtstation?

vrouw op krachtstation

Droog trainen met het krachtstation

Het krachtstation is een prima apparaat om thuis te hebben als je er de plaats voor hebt mede doordat je het boven- en onderlichaam hiermee kunt trainen. Full body workouts hebben veel voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is de energieverbranding. Omdat je je volledige lichaam hard laat werken zorgt dit voor een hoge energieverbranding. Dit stimuleert het vetverlies.

In deze blog zal ik je een aantal oefeningen geven die je met het krachtstation kunt doen en de verschillende krachtstations ook wel homegym genoemd die er te koop zijn.

Steeds meer mensen maken de keuze om thuis te willen sporten en dan is dit apparaat onmisbaar. Je kunt hierdoor namelijk wanneer je maar wil even trainen en daarbij komen ook al je spiergroepen aan bod. Het station is vaak erg praktisch en handig ingericht. Hierdoor kun je met het apparaat een breed scala aan oefeningen uitvoeren. Maar let er altijd goed op wat je gaat kopen, let hierbij op wat een krachtstation allemaal kan en of dat het voldoet aan je wensen.

Nog een voordeel van een krachtstation is dat je geen losse apparaten hoeft te kopen, maar je kunt juist veel oefeningen uitvoeren door deze aanschaf. Het station beslaat veel minder ruimte dan wanneer je veel losse items aan moet schaffen.

Veel krachtstations hebben ook nog de mogelijkheid tot uitbreiding, bijvoorbeeld met een leg press. Deze aparte componenten kun je er los bij kopen.

Krachtstation en afvallen

Het is afhankelijk van de intensiteit en lengte van je training hoeveel calorieën je verbrand met een krachttraining. Met een intensieve krachttraining verbrand je over het algemeen meer dan met het doen van cardiotraining. Dit komt vooral doordat je lichaam na een krachttraining door blijft gaan met het verbranden van calorieën.

Door de belasting van je spieren tijdens de training moeten je spieren hierna ook herstellen. Tijdens het herstellen van je spieren verbrand je lichaam ook calorieën. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrand.

Zo is een krachtstation dus een goed apparaat om je vetverlies mee te stimuleren. Tijdens een full body training verbrand je de meeste calorieën, deze trainingen zijn dus het meest effectief voor het stimuleren van vetverlies.

De aanschaf van een krachtstation

Een krachtstation aanschaffen is natuurlijk een hele investering. Het is natuurlijk een hoop geld. Je moet dit alleen wel afzetten tegen de kosten die je normaal voor je sportschool abonnement en eventuele trainingen met personal trainers of andere vormen kwijt bent. Dan merk je dat je de apparaten bij voldoende gebruik al vrij snel kunt terugverdienen.

Bovendien moet je ook de waarde voor je gezondheid niet onderschatten. De mogelijkheid om voldoende te kunnen trainen zorgt er ook voor dat je minder gezondheidsproblemen krijgt en dus ook geen kosten op dat gebied hoeft te maken. Dit is allemaal veel waard.

Zorg er wel voor dat je met jouw krachtstation je armen, borst, schouders, rug en benen kunt trainen. Hoe meer mogelijkheden je homegym biedt, hoe beter dit voor je algehele fitheid is.

Hieronder een aantal oefeningen met het krachtstation:

1.De biceps curl:

De biceps curl is een enorm effectieve oefening voor het trainen van grotere biceps. Door te trainen vanaf een krachtstation werk je vaak met een kabel en dat heeft nog een extra voordeel. De kabel zorgt er bij deze oefening namelijk voor dat je spieren over de gehele beweging onder spanning blijven staan en zo optimaal getraind worden.

De juiste uitvoering:

 1. Ga recht voor het cable station staan en pak met een onderhandse greep de stang vast
 2. Zorg ervoor dat je knieën iets gebogen zijn en dat je voeten op schouderbreedte staan
 3. Houdt je rug recht, maar leun wel ietwat achterover
 4. Span je buikspieren aan en trek de stang gecontroleerd richting je kin
 5. Op het hoogste punt squeeze je kort de biceps, waarna je de stang vervolgens weer rustig laat zakken richting de startpositie

bekijk hier de beste prijs

De Dione HG5 is een uiterst compleet krachtstation

Op dit krachtstation zijn er meer dan 44 verschillende oefeningen mogelijk voor armen, schouders, borst, rug, buik en benen.

Dit krachtstation kan door meerdere personen tegelijk gebruikt worden. De gewichten zijn instelbaar en uitbreidbaar tot 100kg.

2.Preacher curl

Ook de preacher curl behoort tot de meest effectieve krachtstation oefeningen voor het trainen van de biceps. Je pakt de stang op dezelfde wijze vast als bij de biceps curl, maar deze oefening voer je zittend vanaf het krachtstation uit. Ook voor deze oefening geldt dat de spieren dankzij de kabel constant onder spanning blijven staan tijdens de uitvoering.De juiste uitvoering:

  1. Ga zitten op het krachtstation en verstel de zitting zodat je beide stevig op de vloer kunt plaatsen
  2. Pak de stang beet met een onderhandse greep en plaats de onderkant van je bovenarmen op de armsteun
  3. Zorg ervoor dat je goed rechtop en ietwat voorover gebogen zit
  4. Span je buikspieren aan en beweeg de stang gecontroleerd richting je kin
  5. Op het hoogste punt span je je biceps extra aan waarna je de stang gecontroleerd laat terugzakken

bekijk hier de beste prijs

tectake – Krachtstation – fitness home gym met bankdrukmodule

Fit worden is hard werken. Het krachtstation van tectake zorg ervoor dat u er plezier aan beleeft.

De talrijke druk- en trekoefeningen en de verstelbare gewichten zijn optimaal geschikt om doelgericht de romp, de armen en de benen te trainen.

 1. Upright row (schouders)

De voornaamste reden om de upright row uit te oefenen, is het creëren van sterke, schouders.

De juiste uitvoering:

 1. Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar (of op schouderbreedte)
 2. Pak de stang met beide handen vast met de duimen naar binnen en de handpalmen richting je lichaam
 3. Span je buikspieren aan, houdt je rug recht, borst vooruit en kijk recht naar voren
 4. Trek de stang onder leiding van je ellebogen vlak voor je lichaam langs omhoog tot kinhoogte
 5. Laat de stang vervolgens weer rustig terugzakken naar de startpositie

 

bekijk hier de beste prijs

Krachtstation – VirtuFit KH1 – Home Gym – Fitness StationCompact en uitgebreid.

Met de VirtuFit Krachtstation Homegym KH1 bereik je de perfecte vorm van je lichaam. Er zijn vele verschillende oefeningen uit te voeren met deze compacte, maar toch veelzijdige homegym om je hele lichaam te trainen. Gebruik de hoge latbar voor diverse latt pulldowns en pressdown oefeningen en gebruik de lage katrol met straight bar voor raises, curls en om te roeien.

Je kunt ook het KH1 krachtstation gemakkelijk ombouwen tot kabelstation door de enkel- en polsstraps te bevestigen. Deze kabels zijn bijna gelijk aan dumbbels qua mogelijkheden met oefeningen. Train bijvoorbeeld je buikspieren met cable crunches en woodchoppers, train je rug met de cable rows of train je billen en benen met de cable leg raises en cable hip extensions. De handgrepen van deze KH1 zijn voorzien van foam voor een comfortabele, zachte grip tijdens een training.

 1. Latpulldown (rug)

Deze oefening is ideaal voor het ontwikkelen van een grote en sterke rug.

De juiste uitvoering:

 1. Ga zitten op het krachtstation waarbij je voeten plat op de vloer staan en je knieën in een hoek van 90 graden
 2. Pak de stang iets breder dan schouderbreedte vast met je handen in een zogenaamde ”hook grip” (ook de duimen over de stang heen)
 3. Houdt je rug recht, borst naar voren en leun ietwat achterover
 4. Trek de stang gecontroleerd vlak voor je gezicht langs tot de bovenkant van je borst waarbij de armen naast het lichaam blijven
 5. Laat vervolgens het gewicht weer terugzakken naar de startpositie

bekijk hier de beste prijs

 

Home Gym Focus Fitness – Krachtstation

De Focus Fitness Unit 4 Home Gym
De Home Gym Unit 4 is een zeer complete Home Gym, voor thuis fitness. De verstelbare rugleuning en zitvlak maken de Unit 4 zeer interessant. Zeker als je bedenkt dat er ook nog een extra koppeling voor Ab Crunch oefeningen is.

Gevarieerde spiergroepen en oefeningen
Met meer dan 30 verschillende oefeningen is de Focus Fitness Unit 4 een compleet multistation en zorgt voor optimale prestaties van het gehele lichaam. Door de extra (derde) pully in het midden van de Home Gym kun je vele extra oefeningen uitvoeren. Ideaal voor het trainen van je rug, armen en buik. Verder zijn er nog tal van anderen oefeningen waaronder:

 1. Chest press (borst)

De Chest Press is een goede oefening om je borstspieren gecontroleerd mee te trainen.

De juiste uitvoering:

 1. Neem plaats op het krachtstation met je rug tegen de leuning, je billen naar achteren en je voeten plat op de vloer
 2. Pak de handgrepen vast ter hoogte van de midden van je borst en houd je schouders, ellebogen en polsen in één lijn
 3. Duw de hangrepen gecontroleerd naar voren waarbij je schouderbladen contact blijven houden met de rugleuning
 4. Strek je armen net zover uit tot je ellebogen nog licht gebogen zijn
 5. Van daaruit laat je de handgrepen en het gewicht gecontroleerd terugzakken

 

 

6.Chest fly (borst)

De juiste uitvoering:

 1. Neem plaats op het krachtstation met je rug en schouderbladen stevig tegen de leuning, je billen naar achteren en je voeten plat op de vloer
 2. Pak de handgrepen stevig vast met beide handen of zet je onderarmen tegen de handgrepen aan
 3. Duw de handgrepen/armsteunen in een boogje naar elkaar toe (alsof je iemand omhelzen wilt), maar voorkom dat ze elkaar raken
 4. Op het verste punt houdt je de positie kort vast voor extra spanning op je borstspieren
 5. Vervolgens laat je het gewicht rustig en gecontroleerd terugzakken

 

7. Legextension (benen)

De legextension is een prima oefening om de benen te trainen met name de quadriceps.

De juiste uitvoering:

 1. Neem plaats op het krachtstation met je rug strak tegen de rugleuning en plaats je beide voeten onder de voetsteunen
 2. Plaats je voeten zover mogelijk uit elkaar en zorg ervoor dat de onderkant van je onderbenen het gewicht zal tillen
 3. Houd je met je handen stevig vast aan de handgrepen of de armsteun
 4. Vanuit deze positie duw je het gewicht gecontroleerd omhoog en op het hoogste punt houdt je de positie kort vast
 5. Laat vervolgens het gewicht gecontroleerd weer terugzakken

 1. Leg kickback (billen)

De leg kickback is een prima oefening om de billen en de hamstrings te trainen:

De juiste uitvoering:

 1. Bevestig de enkelband van het krachtstation aan een van je enkels en houdt je met beide handen vast aan het krachtstation
 2. In de startpositie sta je ongeveer een meter bij het krachtstation vandaan met je bovenlichaam voorover gebogen
 3. Beweeg het been met de enkelband met een lichte buiging in de knie zo ver mogelijk naar achteren
 4. Let erop dat de kracht uit je hamstrings en bilspieren komt en span deze spieren op het hoogste punt extra aan
 5. Laat vervolgens je been weer rustig terugzakken naar de startpositie waarbij je spanning blijft houden op hamstrings en billen

Wil jij na het lezen van deze blog toch professionele hulp bij het kiezen van een krachtstation en heb je ook behoefte aan professionele begeleiding bij het droog trainen dan kan dat door het Droog Trainen Protocol Vrouwen aan te schaffen. De trainers Rinus en Henry geven jou online begeleiding in de vorm van een persoonlijke voedingsschema en trainingsprogramma.

Dus aarzel niet langer en klik op onderstaande knop om het Droog Trainen Protocol Vrouwen aan te schaffen!