Zwemmen voor spieropbouw

vrouw doet vlinderslag

vrouw in badpakWe kennen de vele baantjes trekkers meestal in de ochtend. De een doet het om fit te blijven of om fit te worden.  Zwemmen is goed voor cardio en vooral goed voor je gewrichten en minder blessure gevoelig door dat we minder met de zwaartekracht te maken hebben. Voor onderzoek is aangetoond dat zwemmen ook goed is voor spieropbouw!

Dus mocht je niet van de gym houden maar wel van zwemmen dan raad ik je aan om zeker te overwegen om te gaan zwemmen. Tijdens het zwemmen span je al je spieren. Het water ondersteunt een groot deel van uw lichaamsgewicht, door de verminderde zwaartekracht  is zwemmen een ideale training om uw spiertonus te verbeteren zonder uw botten en gewrichten te belasten.

Zwemmen voor spieropbouw

Als het op fitness aankomt, wordt zwemmen vaak over het hoofd gezien als een methode om spieren op te bouwen.  Voor spieropbouw wordt er gewerkt met weerstand. Echter is bij zwemmen niet de weerstand in de vorm van gewichten, maar in de vorm van de weerstand van het water, wat je beweging tegen houdt. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint.

Zwemmen wordt in tegenstelling tot gewichtheffen op een lagere weerstand uitgevoerd. Bij zwemmen  richt men zich meer op duurkracht met trainen met gewichten train je vooral de maximaalkracht. Bij beiden bouw je spierkracht op alleen bij zwemmen duurt het langer om hetzelfde resultaat te bereiken.

vrouw doet rugcrawl

Als het op fitness aankomt, wordt zwemmen vaak over het hoofd gezien als een methode om spieren op te bouwen.  Voor spieropbouw wordt er gewerkt met weerstand. Echter is bij zwemmen niet de weerstand in de vorm van gewichten, maar in de vorm van de weerstand van het water, wat je beweging tegen houdt. Wel hangt het af van de manier waarop je zwemt welke spieren je traint.

Zwemmen wordt in tegenstelling tot gewichtheffen op een lagere weerstand uitgevoerd. Bij zwemmen  richt men zich meer op duurkracht met trainen met gewichten train je vooral de maximaalkracht. Bij beiden bouw je spierkracht op alleen bij zwemmen duurt het langer om hetzelfde resultaat te bereiken.

Zwemmen is een van de weinige sporten die alle grote spiergroepen traint, je versterkt vooral je arm- en rugspieren en  je krijgt hier dus op den duur een bredere rug. Als je regelmatig zwemt wordt je steeds krachtiger in plaats van breder.

Zwemmen en afvallen

Zwemmen is een geweldige manier om af te vallen. Het verbrandt veel calorieën en het is erg leuk. Het is ook een geweldige manier om in vorm te blijven. Voor degenen die willen afvallen, is zwemmen een geweldige optie. Het is een low-impact work-out die uw gewrichten ontziet en op elk moment van de dag kan worden gedaan. Bovendien is zwemmen een geweldige training voor mensen van alle leeftijden en niveaus.

Het is een totale lichaamstraining die helpt om de spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

borstcrawl vrouw

Zwemmen heeft ook een lagere impact op het lichaam door de verminderde zwaartekracht dan andere soorten cardio-oefeningen, waardoor het gemakkelijker is voor de gewrichten.

Wat wel een groot voordeel van zwemmen ten opzichte van krachtraining met gewichten is, is dat je veel minder snel blessures op loopt. Waardoor je veel langer kunt blijven trainen en krijg je uiteindelijk hetzelfde resultaat. Bij andere cardio oefeningen zoals bijvoorbeeld fietsen of (hard)lopen bouw je minder snel spiermassa op dan bij zwemmen. Dit komt onder andere door de weerstand welke je bij zwemmen wel hebt en bij hardlopen en fietsen minder.

Zwemmen is voor iedereen

Op zoek naar een manier om fit te worden en tegelijkertijd plezier te hebben? Zwemmen is de perfecte oplossing! Het is een activiteit met weinig impact die veel gezondheidsvoordelen heeft en waar mensen van alle leeftijden en niveaus van kunnen genieten. Van de zachte rugslag tot de krachtige vlinderslag, er zijn veel verschillende soorten zwemmen om uit te kiezen. Duik erin en ontdek welke voor jou geschikt is!

Wil je je fitnessroutine veranderen? Zwemmen is daar de perfecte manier voor! Het is een geweldige training voor het hele lichaam, omdat elke slag verschillende spieren in je lichaam gebruikt. Bovendien is het geschikt voor alle fitnessniveaus, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Dus als je je training wilt veranderen, probeer dan eens te zwemmen!

animatie vrouw die zwemt

Zwemmen is een plezierige activiteit die kan worden gebruikt voor recreatie, competitie en fitnessdoeleinden. Om te zwemmen moet men over de juiste fysieke conditie beschikken en kunnen watertrappelen. Het is ook een geweldige manier om op warme dagen af te koelen en in vorm te blijven. Dus pak je zwemkleding en spring in het zwembad!

Zwemmen is een geweldige manier om alle spieren van je lichaam op een laagdrempelige manier te trainen. Regelmatig baantjes trekken kan je conditie, mobiliteit en fitheid aanzienlijk verbeteren. Bovendien kun je een mentale boost krijgen na het beëindigen van een sessie in het zwembad.

De verschillende zwemslagen

Met verschillende zwemstijlen beschikbaar, kunt u er gemakkelijk een vinden die aan uw individuele behoeften en voorkeuren voldoet. Als je streeft naar een gemakkelijke training, probeer dan schoolslag of rugslag. Als je op zoek bent naar iets meer uitdaging, probeer dan freestyle of vlinder. Wat je doel ook is, er is een zwemstijl die bij je past.

Bovendien heeft elke slag zijn eigen unieke voordelen. Freestyle is bijvoorbeeld een geweldige algehele slag die een goede training biedt, terwijl vlinderslag een meer geavanceerde slag is die zich richt op het versterken van het bovenlichaam. Dus of je nu net begint of al wat zwemervaring hebt, je zult zeker een slag vinden die perfect bij je past.

vlinderslag vrouw

Zwemmers van alle niveaus kunnen de perfecte trainingsroutine vinden. Als je een beginner bent, begin dan met een paar rondjes freestyle zwemmen. Als je op zoek bent naar een grotere uitdaging, probeer dan vlinderrondes. Ongeacht je niveau, er is een zwemtraining voor jou.

De schoolslag is een populaire zwemslag die gemakkelijk te leren is en zowel met als zonder zwemhulpmiddelen kan worden gedaan. Drijfmiddelen, vinnen en zwembrillen zijn allemaal gangbare zwemhulpmiddelen. Drijfhulpmiddelen zorgen voor drijfvermogen om zwemmers te helpen het hoofd boven water te houden, terwijl vinnen en zwembrillen ervoor zorgen dat zwemmers beter kunnen zien en sneller in het water kunnen zwemmen.

Welke spieren train je met welke zwemslagen?

 • Schoolslag: Met deze slag concentreer je je op het trainen van je rug en brede rugspieren. Je buikspieren helpen je lichaam in het water te stabiliseren, terwijl je bilspieren en bovenbenen helpen om de beenbeweging kracht bij te zetten.
 • De borstcrawl vereist sterke trapezius- en latissimus dorsum-spieren. Het is echter ook afhankelijk van de coördinatie van verschillende andere spiergroepen, waaronder de borst, armen, schouders, bovenrug, buikspieren, onderrug, billen, heupen en benen. Deze slag gebruikt bijna al je spiergroepen.
 • Rugcrawl: Deze zwemstijl is geweldig om je bilspieren en kern te versterken, met als bijkomend voordeel dat je ook je armen en rug traint. Dankzij de geringe diepte van het water kunt u de intensiteit van uw training maximaliseren.
 • Vlinderslag: bij deze slag is de beweging gefocust op de arm- en rugspieren, tevens train je gelijktijdig je buikspieren en core omdat bij deze slag je hele bovenlichaam steeds helemaal uit het water komt. Ook worden je beenspieren getraind want die moeten je lichaam stabiel houden.

vlinderslag vrouw

Je buik pak je bij vrijwel elke zwemslag mee. Met het zwemmen van baantjes verbrand je zoveel calorieën waardoorje buikvet zal afnemen. Dan zullen je buikspieren sneller zichtbaar worden.

Krachtoefeningen in het zwembad

Buiten de zwemslagen om je spieren et cersterken zijn er ook een aantal specifieke krachtoefeningen die je in het zwembad kunt doen:

 • Optrekken aan de springplank voor de brede rugspier
 • Opdrukken aan de rand van het zwembad voor de triceps
 • Peddelen met de handen op een plank voor de schouderspieren
 • Achterstevoren opdrukken aan de rand van het zwembad voor de triceps
 • Opdrukken op de rand van het zwembad voor de triceps

Hoeveel calorieën verbrand je?

salade en calculator

 • Vlinderslag: 700-900 calorieën per uur
 • Schoolslag:   600-800 calorieën per uur
 • Borstcrawl:  450-550 calorieën per uur
 • Rugcrawl:     400-500 calorieën per uur

 

 

Natuurlijk maakt trainingsintensiteit een groot verschil bij het verbranden van calorieën.

 

Conclusie!

Nu weet jij dat je met zwemmen spieren op kan bouwen en welke spieren er gebruikt worden per zwemslag. Uiteraard moet je altijd tijdens het afvallen of spieropbouw ook rekening houden met je voeding!

Wil jij toch liever in de gym trainen of thuis en onder deskundige begeleiding, dan kan dat met het “Droog Trainen Protocol Vrouwen”! De coaches Henry en Rinus geven een online begeleiding door middel van een trainingsprogramma aangepast aan jou. Dus aarzel niet langer en druk op ondertstaande knop om het Protocol aan te schaffen!